Podrabiane arbuzy?!? Jak wybrać najsmaczniejszego arbuzowego króla lata.

Arbuz to owocowy król lata, kochany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Słodki, pachnący i orzeźwiający. Zupełnie nie wyobrażamy sobie jak mogłoby smakować lato bez niego. Dlatego zaniepokoiły nas doniesienia o możliwym fałszerstwie na wielką skalę. Ciekawe czy to prawda.

fot. pixabay.com

Od pewnego czasu głośno jest w różnych mediach o podrabianych arbuzach. Miałyby one być krzyżówką arbuzów z dyniami, które rzekomo szybciej rosną i dają trzykrotnie więcej owoców. Podobno są one mniej słodkie i charakteryzują się jaśniejszym miąższem oraz brązowymi pestkami.

Prawda jest jednak nieco inna i znacznie bardziej banalna. Wyhodowanie takiej krzyżówki, choć teoretycznie możliwe, byłoby dość trudne i pracochłonne, a efekty wcale nie byłyby tak oczywiste jak w opisanej powyżej teorii. Co więcej istnieje wiele odmian arbuzów, które stosowane są na różnych szerokościach geograficznych i dają nieco różne owoce pod względem zarówno smakowym jak i koloru miąższu, skóry i pestek oraz rozmiaru.

Na smak i soczystość owoców bezpośredni wpływ mają warunki pogodowe w danym sezonie w konkretnym regionie. Większe opady powodują, że owoce są bardziej soczyste, a nasłonecznienie wpływa na ich słodkość.

To, że czasem trafi nam się owoc mniej słodki wynikać może też z faktu, że jest po prostu mniej dojrzały. Większość owoców zbieranych jest przed osiągnięciem dojrzałości, po to, aby nadawały się do transportu i dłużej mogły leżeć w magazynie.

fot. pixabay.com

Zamiast rozważać spiskowe teorie proponujemy kilka porad, jak wybrać najlepszą sztukę na straganie:

1. Najlepiej wybierać spośród rozkrojonych egzemplarzy. Krwisty w kolorze i soczysty miąższ oraz czarne pestki są gwarancją dojrzałości i smaku. Wybierajmy zawsze owoce o ciemno czerwonym kolorze (choć są też gatunki, które smakują świetnie mimo różowego wnętrza).

2. Jeżeli sprzedawce oferuje tylko całe sztuki i nie przekrawa owoców zwróćmy uwagę na:

dźwięk, jaki wydaje arbuz po puknięciu w skorupę. Im dźwięk głębszy i bardziej doniosły tym arbuz będzie lepszy (są nawet specjalne aplikacje na smartfony, które pomogą Ci określić czy arbuz wydaje właściwy dźwięk)

– „brzuszek” arbuza, czyli jaśniejszą stronę na której leżał nasz arbuz na ziemi. Lepszy jest „brzuszek” w kolorze ciemnożółtym, a nawet lekko pomarańczowym, czy beżowym niż białym i lekko żółtym. Im ciemniejszy „brzuszek” tym arbuz bardziej dojrzały.

wielkość – z reguły lepsze są większe sztuki, bo arbuz ma to do siebie, że zanim dojrzeje musi urosnąć (choć są też mniejsze gatunki, ale wtedy powinny stanowić większość na straganie)

– podobno smaczniejsze są te brzydsze sztuki, z dużą ilością skaz na skórze, skaz które wyglądają jak rysy czy „pajączki”

–  ciężar – dojrzały arbuz jest ciężki więc warto zważyć podobne sztuki i wybrać cięższą

kształt, ponoć najsłodsze są te bardziej kuliste, ale głowy bym nie dał.

fot. pixabay.com