Najprostsze i najpyszniejsze sałatki świata, których nie sposób zepsuć.

Są tysiące sposobów na różne sałatki. Każdy dom i lokal ma swój popisowy przepis.

Sporo niestety jest też sałatkowych porażek, zwłaszcza z „nowoczesnymi” wersjami klasycznych dań. Przypomnij sobie moment w którym na stół wjeżdża zamówiona ulubiona sałatka, tylko że nie przypomina oryginału, ani w smaku ani w wyglądzie, bo kucharz chciał być kreatywny. Przypomnij sobie ile razy wyciągałeś kukurydzę z sałatki greckiej?

Jest kilka bardzo prostych sałatek, które przygotuje nawet kilkuletnie dziecko. Nie sposób ich zepsuć, no chyba że się bardzo postarasz! Tu kreatywność trzeba wyłączyć, bo tylko prostota da zamierzony efekt.

Oto trzy przykłady sałatkowej klasyki, której nie wolno (i nie sposób) zepsuć. Baw się dobrze i nie kombinuj!

1. Sałatka grecka
fot. pixabay.com

W polskich lokalach można trafić na dziesiątki wersji i wariantów, jednak prawdziwa sałatka grecka (jak w greckiej tawernie) jet banalnie prosta:

Świeże warzywa:

2 pomidor

2 średnie ogórki

1 cebula czerwona

(nie jest przestępstwem dodanie świeżej papryki)

Garść oliwek

Ser feta (prawdziwy, a nie „typu greckiego”)

Dobra oliwa z oliwek

Sól, pieprz, ewentualnie oregano

Warzywa kroimy na grube części (pomidory w ćwiartki, ogórki w plastry lub półksiężyce , cebulę w piórka), oliwki dodajemy całe. Następnie układamy warstwowo: ogórki, pomidor, cebula, oliwki. Na wierzch kładziemy duży plaster sera feta o grubości ok. 1 cm.Całość polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz i oregano… i już!

2. Sałatka niemiecka (kartoffelsalat)
fot. pixabay.com

Pyszna w swej prostocie!

Składniki:

6 średnich ziemniaków

1-2 czerwone cebule

3 kiszone ogórki (nie konserwowe!)

Majonez, sól, pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w łupinach i studzimy. Obieramy i pokroimy w plastry lub sporą kostkę. Cebulę i kiszone ogórki kroimy drobniej. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Gotowe!

3. Włoska sałatka Caprese
fot. pixabay.com

Klasyczny włoski starter bez żadnych innych dodatków.

Składniki:

mozzarella z zalewy

pomidory

listki bazylii

oliwa z oliwek

sól, pieprz, może też być ocet balsamiczny

Pomidory i mozzarellę kroimy w ok. 0,5-centymetrowe plastry. Układamy pomidory w plastrach, solimy je i skrapiamy oliwą. Na nie kładziemy plastry mozzarelli oraz listki bazylii. Ponownie skrapiamy oliwą, i pieprzymy świeżo mielonym pieprzem. Można dodać kilka kropli balsamico (bardziej dla ozdoby niż dla smaku). Smacznego!